Zimowo - kilka ciekawostek o ogrzewaniu

Zimowo - kilka ciekawostek o ogrzewaniu czyli piec na olej przepracowany d stu metrów kwadratowych, czy wielopoziomowy budynek, w którym może zamieszkać chociażby kilka rodzin. Trzeba wziąć tu pod uwagę fakt, że palenie w piecu powoduje powstawanie smogu, którym najbardzie

Dodane: 02-04-2019 20:07
Zimowo - kilka ciekawostek o ogrzewaniu

piec na olej przepracowany


O ekologicznym ogrzewaniu domów


Dziś zastanowimy się nad tym, jak można w ekologiczny sposób ogrzewać dom. Nie ma tu znaczenia, czy jest to mały dom o powierzchni na przykład stu metrów kwadratowych, czy wielopoziomowy budynek, w którym może zamieszkać chociażby kilka rodzin. Trzeba wziąć tu pod uwagę fakt, że palenie w piecu powoduje powstawanie smogu, którym najbardziej trują się osoby przebywające najbliżej miejsca emisji szkodliwych gazów. Mówiąc inaczej – mieszkańcy palący węglem w sposób nieodpowiedni po prostu sami się trują. Można to porównać do palenia papierosów. Alternatywą są ekologiczne ogrzewania domów, zwłaszcza ogrzewanie podczerwienią. Jest to sposób całkowicie wygodny, który daje możliwość nie tylko oszczędności czasu, ale także pieniędzy. Zdecydowanie warto zainteresować się ogrzewaniem podczerwienią!



Ekologiczne metody na ogrzewanie domów


Gospodarstwa jednorodzinne coraz częściej inwestują w ekologiczne sposoby ogrzewania domu. Wszystko za sprawą rosnącej świadomości społeczeństwa. Jak wynika z badań, to właśnie pojedyncze domy przyczyniają się do powstawania w Polsce smogu. Nie ogromne fabryki i zakłady produkcyjne. One muszą spełniać wiele norm, a na kominach montowane są specjalne filtry. W przypadku gospodarstw jednorodzinnych nie ma takiej możliwości i wszystko to sprawia, że po prostu powstaje smog. Alternatywą ekologiczna są alternatywne źródła energii. Na domach można na przykład zamontować panele słoneczne, ale to ogrzewanie podczerwienią staje się w ostatnich latach najpopularniejszą metodą, która zdobywa coraz to nowych zwolenników w całej Polsce.



O tradycyjnym piecu węglowym

piec na olej przepracowany

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://jak-grzac.bluesky.bialystok.pl/